przepis: Ciasto duńskie z porami
- 250 g mąki,
- 1 opakowanie suszonych drożdży,
- 60 g miękkiego masła,
- 600 g porów,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- keczup,
- 150 g startego żółtego sera,
- 2 jaja,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki śmietany,
- sól, pieprz
Z mąki, drożdży, 30 g masła, 1/2 łyżeczki soli i 125 ml wody zagnieść ciasto i odstawić na 15 minut.
Pokrojone pory poddusić na rozgrzanym oleju (tu duszone na pokrojonym w kostkę boczku), dodać 2 łyżki zimnej wody, 30 g masła, zieleninę, słodką paprykę.
Natłuścić formę (okrągła blaszka o średnicy 24 cm) i wyłożyć cienko rozwałkowanym ciastem (2/3 ilości ciasta). Ciasto posmarować keczupem, wyłożyć pory i posypać startym serem.
Jaja wymieszać z mąką ziemniaczaną, solą i pieprzem (można dodać 2 łyżki białego wina) i wylać na pory.
Pozostałe ciasto, również cienko rozwałkowane, kroimy w paski i układamy w kratkę. Całość smarujemy śmietaną.
Piec 40 minut w 200°C, podawać lekko przestudzony.
U nas robione z podwójnej porcji i pieczone na blaszce 25x39 cm. Smakuje jeszcze bardziej drugiego dnia.
smacznego :)
Źródło przepisu: przekazywany z rąk do rąk odręczny przepis wielokrotnie kserowany :D
mmmm! takie to bym zjadła!!
OdpowiedzUsuńZaraz go zrobię uwielbiam pory
OdpowiedzUsuń