Potrzebujemy:
- kaczka (w wolnowarze 3,5 l zmieściła się kaczka o wadze 2,2 kg)
- jabłka - 4 sztuki
- przyprawy: sól, pieprz i majeranek
Kaczkę natarłam przyprawami (również od środka), odstawiamy w chłodne miejsce na około godzinę.
Do środka kaczki włożyłam jabłka pozbawione gniazd nasiennych, podzielone w ósemki.
Ustawiłam wolnowar na poziom high i trzymałam ją 8 h. Po około 3 godzinach zlałam cały wytopiony tłuszcz i sok z jabłek.
Kaczka dosłownie rozpadała się przy krojeniu, wyszła bardzo aromatyczna.
Smacznego :)
Potwierdzam, że pyszna!
OdpowiedzUsuńWłaśnie kupiłem urządzenie i szukam potrawy na dziewiczy rejs :)
OdpowiedzUsuńJak ta kaczke zarumienic ?Przed czy po gotowaniu ?
OdpowiedzUsuń