- 200 g masła
- 125 ml mleka
- 400 g kwaśnej śmietany 18% (pełna szklanka)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- cukier wanilionowy
- 60 dkg śliwek przekrojonych na pół
Masło i mleko podgrzewamy.
Mąkę pszenną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
W mikserze na wolnych obrotach (i krótko) miksujemy jajka, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy tylko do połączenia składników. Dodawać przesianą mąkę z sodą i proszkiem oraz masło z mlekiem i zmiksować do połączenia.
Piec w 175ºC przez około 50 minut.
Smacznego
Źródło przepisu: "Moje wypieki"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz