Harira to gęsta zupa, bardzo treściwa i aromatyczna. Robi się szybko. Z zaplanowanej małej ilości zupy na jeden obiad dla dwóch osób wyszedł 5-cio litrowy garnek :)
Potrzebujemy:
- 2 litry bulionu (u mnie kostka warzywna)
- 1 łyżka masła/ oleju rzepakowego
- cebula: 2 sztuki
- seler naciowy: 4-5 łodyg
- marchew: 1 większa sztuka
- cieciorka - 1 puszka (odsączona z zalewy)
- 1/2 szklanki zielonej soczewicy namoczona pół godziny wcześniej we wrzątku
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- puszka pomidorów krojonych
- 750 ml przecieru pomidorowego - Passata
- 3/4 szklanki drobnego makaronu lub 100 g ryżu
- natka pietruszki
- przyprawy:
- 1 łyżeczka starego świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- cząber - 1 płaska łyżeczka
- papryka słodka - 1 płaska łyżeczka
- kurkuma - pół łyżeczki
- kumin rzymski - pół łyżeczki
- garam masala - 1 płaska łyżeczka
- kminek - pół łyżeczki
- czosnek niedźwiedzi - pół łyżeczki
- ostra papryka - pół łyżeczki
Cebulę, marchewkę i seler naciowy kroimy w paseczki i smażymy na maśle lub oleju 3-4 minuty. Dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy jeszcze przez minutę. W tym czasie w dużym garnku podgrzewamy bulion lub rozpuszczamy kostkę warzywną. Cebulę z dodatkami przekładamy do bulionu i dodajemy obie soczewice i cieciorkę. Gotujemy 10 minut pod przykryciem. Następnie wsypujemy makaron/ryż i gotujmy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz Passatę i gotujemy ostatnie 10 minut. Harirę posypujemy natkę pietruszki i solimy już na talerzu (brak soli w trakcie gotowania spowoduje, że soczewica ładnie się ugotuje a nie będzie twarda).
Przepisów na Harirę jest wiele i nieprawdą jest, że ta zupa potrzebuje mięsa do swojego uroku ;)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz