niedziela, 5 lipca 2015

Kotlety z czerwonej fasoli i cieciorki


Idealne do hamburgerów, pyszne na zimno ze świeżym chlebkiem i kiszonym ogórkiem :)

Potrzebujemy:
- fasola czerwona konserwowa - 1 puszka
- cieciorka - 1 puszka
- 3-4 suszone pomidory z oleju
- cebula - 1 duża
- 2 jajka
- olej rzepakowy
- 3 łyżki posiekanej zieleniny (koperek i pietruszka)
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: czubrica czerwona, sól, pieprz, odrobina imbiru

Fasolę i cieciorkę wsypujemy na sitko i zostawimy do całkowitego odsączenia.

Na odrobinie oleju podsmażyłam cebulę i pomidory suszone. Następnie dodałam fasolę z cieciorką i czosnek i smażyłam około 5 minut. Po lekkim przestudzeniu zblendowałam zawartość patelni, dodałam 2 jajka i 2 łyżki bułki tartej oraz zieleninę i wymieszałam do połączenia wszystkich składników. Farsz wyszedł dość luźny więc do smażenia na patelnię z olejem rzepakowym przekładałam łyżką i lekko spłaszczałam. Po usmażeniu konsystencja wyszła idealna :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj