Dzisiaj u nas dzień truskawkowy. Wybrałam więc najłatwiejszy przepis na ciasto z owocami sezonowymi.
przepis: Placek z owocami
Przesiać:
- 200 g mąki pszennej
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
W mikserze ucieramy:
- 200 g masła
- szczypta soli
- 170 g cukru
- 4-5 jaj (w zależności od wielkości)
Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, dodawać po 1 jajku.
Na koniec wsypujemy przesiane i mieszamy łyżką aby składniki się połączyły (nie używamy już miksera chyba, że przez krótką chwilę na najniższych obrotach). Ciasto wykładamy na okrągłą blaszkę o średnicy 25 cm, u mnie na prostokątnej 20x25 cm. Na wierzch układamy owoce sezonowe, tu truskawki ;) i posypujemy kruszonką. Pieczemy 45-50 minut w 175°C
Uwaga: pamiętamy aby składniki (szczególnie masło) miały temperaturę pokojową. Owoce które przecinamy na pół układamy zawsze naciętym do góry.
Kruszonka:
180 g mąki + 120 g zimnego masła + 60 g cukru – rozcieramy widelcem aż powstanie kruszonka ;)
smacznego :)
Źródło przepisu: Przepis znaleziony wiele lat temu, w internecie, skopiowany i wydrukowany czekał na swój czas, niestety nie pamiętam kto był autorem.
mniammm lubię takie ciasta
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ciasto ja robię z jabłkiem i śliwkami czasami z gruszka lub kaki.
OdpowiedzUsuń