przepis: Babka czekoladowa
1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (150 g)
4 łyżki mleka
150 g miękkiego masła
150 g cukru
3 duże jajka
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Czekoladę z mlekiem rozpuścić (najwygodniej w kąpieli wodnej). Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 jajku. Na koniec wlać przestudzoną czekoladę i wymieszać.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać, dodać do ciasta i wymieszać łyżką (dokładnie, do połączenia wszystkich składników). Ciasto przelać do formy keksowej. Piec 40 minut w 180°C.
Upieczoną babkę oblewamy polewą czekoladową (tabliczka czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej z łyżką masła i 4 łyżkami mleka).
U nas dzisiaj na bardziej słodko, z powodu braku gorzkiej czekolady babka i polewa zrobiona z czekolady mlecznej (stąd kolor jaśniejszy). Bardzo dobra i wcale nie za słodka.
smacznego :)
Źródło przepisu: mojewypieki.blox.pl
Mniam mniam, mam ochote na ten kawalek :)
OdpowiedzUsuńSpróbowałam i naprawdę wyszło! Jest pyszne!
OdpowiedzUsuńMoja wlaśnie się piecze :) również miałam mleczną czekoladę. Oby wyszła :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń