środa, 30 marca 2016
Karkówka marynowana w piwie i soku pomidorowym
Karkówkę pokroiłam w 1,5 cm plastry, przyprawiłam solą, pieprzem i czerwoną papryką. Następnie umieściłam w marynacie: 500 ml piwa jasnego i 500 ml soku pomidorowego (lub passaty) z dodatkiem rozmarynu i czosnku. Mięso marynowało się w lodówce przez 30 godzin.
Plastry karkówki przełożyłam do rękawa do pieczenia, dolałam 3/4 szklanki pozostałej marynaty i piekłam w 180°C przez 1,5 h. Mięso wyszło soczyste, piwo nie było wyczuwalne.
Potrzebujemy:
- karkówka - 1,5 kg pokrojona w plastry 1,5 cm
- czosnek - 4 ząbki
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- sól, pieprz, słodka papryka
- 500 ml piwa jasnego
- 500 ml soku pomidorowego lub passaty
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz