środa, 16 marca 2016

Pasta z mrożonego groszku czyli wegetariańska kolacja dla Shreka


Bardzo szybki sposób na idealne "smarowidło" do chleb i zdecydowanie lepiej smakuje niż wygląda :)
Nie polecam przygotowania pasty z groszku konserwowego. Idealny smak jest ukryty w groszku mrożonym.

Potrzebujemy:
- 1 opakowanie mrożonego groszku 450 g


- 1 mały ząbek czosnku drobniutko pokrojony lub przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżeczki soku z cytryny (zastąpiłam koncentratem pomidorowym)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 czubata łyżka miękkiego masła
- garść świeżej bazylii lub kilka gałązek zielonej pietruszki
- sól i pieprz do smaku

Groszek wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy 10 minut, odsączamy na sitku i przekładamy do miski. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie blendujemy.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj