niedziela, 6 marca 2016

Paszteciki drożdżowe z warzywnym farszem

 


Potrzebujemy:
- 35 g drożdży (świeżych)
- 1 łyżka cukru
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 80 g topionego masła
- 3 żółtka + 1 jajko
- 1 jajko do posmarowania
- 1/2 łyżeczki soli



Farsz może być dowolny:
- podsmażona kapusta z grzybami
- mięso mielone posmażone cebulą
u mnie pieczarki z selerem naciowym, papryką i cebulką (wszystko drobniutko pokrojone i podsmażone na maśle).

Drożdże zasypujemy cukrem i czekamy aż "popracują" (15 minut). Płynne drożdże zalewamy lekko podgrzanym mlekiem i mieszamy. Dodajemy rozbełtane jajko i żółtka. Następnie wsypujemy mąkę z solą i na końcu dodajemy płynne ale przestudzone masło. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy (nie za długo wyrabiamy bo czym dłużej tym bardziej się klei, ja wyrabiam mikserem). Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrasta dużo, 2-3 krotnie.
Z ciasta formujemy wałek i odrywamy kawałek wielkości śliwki, rozpłaszczamy palcami, nakładamy dowolny farsz i dokładnie zaklejamy (kształt dowolny, może być uformowana bułeczka lub w formie pieroga).

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach 2-3 cm bo urosną), wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem, można posypać kminkiem lub czarnuszką. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia i wkładamy do nagrzanego piekarnika (200°C), pieczemy 25 minut.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj