niedziela, 17 kwietnia 2016
Delikatny deser – Galaretkowiec
Całkowicie nieskomplikowany deser. Należy tylko pamiętać, żeby przygotować go dzień wcześniej.
Potrzebujemy:
- 4 smaki/kolory galaretki (z każdej po 2 opakowania)
- 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
3 smaki galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie (w połowie ilości wody, tzn. 2 galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody).
Przelewamy do płaskich naczyń, w których łatwiej nam będzie pokroić stężałą galaretkę w kostkę.
Kiedy galaretki będą już całkowicie stężałe kroimy w kosteczkę i przekładamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą.
500 ml mleka skondensowanego podgrzewamy bardzo mocno ale staramy się nie zagotować, w czasie podgrzewania często mieszamy. Wsypujemy 2 galaretki i dokładnie mieszamy. Studzimy. Przestudzoną masę mleczną wlewamy do pokrojonych galaretek i wkładamy do lodówki. Po około 6 godzinach deser jest gotowy.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda super:) a smakuje jeszcze lepiej:)
OdpowiedzUsuń