niedziela, 10 kwietnia 2016

Tarta z nadzieniem warzywnym

 

Tarty można "nadziać" dowolnie, możemy wykorzystać mięso które zostało nam z poprzedniego dnia, możemy połączyć ze sobą dowolne warzywa. Z doświadczenia wiem, że nadzienie powinno być już wstępnie podsmażone, surowe warzywa puszczają za dużo wody i ciasto nie chce się dokładnie upiec.

Na ciasto potrzebujemy:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę
- 1 jajko
- 1-2 łyżki zimnej wody
- 1/3 łyżeczki soli


Masa śmietanowa:
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany (30%)
- 2 jajka
- sól, pieprz

Ciasto przygotowuję w mikserze, kiedy już wszystkie składniki dokładnie są połączone ale masa przypomina kruszonkę wtedy krótko zagniatam ręką do całkowitego połączenia składników.
Ciasto zawijamy folią i wkładamy do lodówki na 1-2 h, w tym czasie przygotowujemy farsz.

Farsz, np.:
- 2 gałązki selera naciowego
- 2 duży por
- kilka suszonych pomidorów
- 1/2 papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1/2 szklanki groszku
- dowolne przyprawy 

Tarty ser



Wszystkie składniki drobno kroimy i podsmażamy na 1 łyżce oleju. Farsz studzimy najlepiej na sitku odsączając z nadmiary tłuszczu.

Ciasto na tartę wyciągamy z lodówki i cienko rozwałkowujemy. Wyklejamy formę wysmarowaną masłem, nakłuwamy  widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika 190°C na 25 minut, następnie na podpieczony spód nakładamy zimny farsz, posypujemy serem, polewamy masą śmietanową i wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.

Spód do tarty możemy przygotować i upiec dzień wcześniej.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj