piątek, 22 lipca 2016
Chaczapuri z serami, smażone
Potrzebujemy (na 2 placki smażone na patelni 24 cm):
na ciasto:
- 225 ml płynu (woda + mleko lub woda + maślanka)
- 40 g świeżych drożdży
- 100 ml oleju roślinnego
- 0,5 kg mąki wrocławskiej
- 1 płaska łyżka cukru
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
na farsz:
- ser feta kanapkowy 250 g
- ser mozarella biały - 1 sztuka
- starty ser twardy wędzony – około 250 g
- gruby szczypior i koperek
Płyn lekko podgrzewamy i dodajemy drożdże, odstawiamy na 5 minut. Przesiewamy mąkę, dodajemy rozpuszczone drożdże i olej oraz sól i cukier. Wyrabiamy ciasto (np. robotem przez 5 minut), przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut.
Sery + koperek i szczypiorek zagniatamy ręką lub widelcem w jednolitą masę.
Ciasto dzielimy na połowę, wałkujemy na grubość 1 cm, do środka wkładamy połowę farszu, całość składamy formując sakiewkę którą dokładnie sklejamy następnie całość rozpłaszczamy na placek szerokości patelni (można wałkiem lub palcami).
W ten sam sposób przygotowujemy drugi placek.
Placki smażymy na suchej patelni do złotego koloru (około 4 minuty z każdej strony). Lekko studzimy, kroimy w ósemki i podajemy z sosem pomidorowym lub jogurtowym.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz