czwartek, 21 lipca 2016
Placek jogurtowy
Placek jest delikatnie wilgotny i długo utrzymuje świeżość. Jest bardzo smaczny (ewentualnie można zmniejszyć ilość cukru).
Potrzebujemy:
- kubeczek jogurtu naturalnego (200 g)
(jogurt wykładamy do miski a kubeczek myjemy i posłuży on nam do odmierzenia następnych składników)
- 3 kubeczki mąki pszennej wrocławskiej
- 1,5 kubeczka drobnego cukru (można zmniejszyć do 1)
- cukier wanilinowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 1 kubeczek oleju rzepakowego
Piekarnik nastawiamy na 180°C, małą tortownicę (u mnie 23 cm) smarujemy masłem a spód wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i za pomocą łyżki mieszamy krótko do połączenia. Do tego ciasta nie powinno się używać miksera.
Ciasto pieczemy około 35-37 minut (do suchego patyczka).
Wierzch dekorujemy cukrem pudrem lub czekoladową polewą.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz