piątek, 8 kwietnia 2016
Chleb na ziemniakach czy babeczka ziemniaczana
Chleb na ziemniakach czy babeczka ziemniaczana, obojętnie jak nie nazwać smak jest rewelacyjny. Chleb bardzo długo zachowuje świeżość, nie kruszy się.
Potrzebujemy:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków (ważone po ugotowaniu)
- 60 dkg mąki pszennej typ 500
- 160 g miękkiego masła
- 16 g proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 3 łyżki mleka
- 4 łyżki: słonecznika, dyni
- 5 łyżek siemienia lnianego
- 1 czubata łyżeczka soli, trochę pieprzu i tymianku, czarnuszka
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (wygodniej użyć ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego dnia), dodajemy miękkie masło, mleko, rozbełtane żółtka i przyprawy oraz pestki i siemię, całość dokładnie mieszamy ręką.
Na koniec wsypujemy małymi partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dobrze wyrabiamy.
Keksówkę lub inną foremkę do chleba wykładamy papierem do pieczenia (wyszły 2 keksówki 22x11 cm), wkładamy ciasto, posypujemy czarnuszką i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180°C na 70 minut (do suchego patyczka).
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz