środa, 23 maja 2012

Najłatwiejsze ciasto z mikrofali



Przygotowanie jest naprawdę banalnie proste i szybkie. Wczoraj zmierzyłam czas: od momentu znalezienia przepisu do wyjęcia gotowego ciasta minęło 7 minut.

przepis: Ciasto z mikrofali

1 jajko
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
3 łyżki cukru
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
opcja: 1 łyżka konfitur lub 1/2 tabliczki białej czekolady pokruszona na małe kawałki.
Ilość składników wystarcza na 2 duże porcje.

Wszystkie składniki wymieszać i przelać do szklanej miski. Wstawić do kuchenki mikrofalowej na 4 minuty (moc 850).

Można zajadać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Ciasto najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Nie nadaje się do zjedzenia na drugi dzień.


W necie jest dużo różnych  modyfikacji tego przepisu, również opcja "pieczenia" w kubku ale nie polecam, ciasto jest zaparzone, zdecydowanie lepiej wychodzi w szklanym naczyniu żaroodpornym.


smacznego :)

Źródło przepisu: internet, wiele przepisów zmodyfikowanych na potrzeby własne

7 komentarzy:

  1. no i rzeczywiście wychodzi :-) niesamowite

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam się bardzo dobre, ale ja dodaję dżemik

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre :) kiedyś robiłam w kubku i nie było smaczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no zeczywiscie pycha zrobila kiedys z innej strony i mi wyszedl z zakalcem

      Usuń
  4. i pierwszy raz mi wyszło....nie zaparzona gąbka :) tylko pyszne ciateczko :) dzieki za rade żeby nie piec w kubku !!! pozdrawiam Asia

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo bardzo dobre polecam!!!! :)

    OdpowiedzUsuń

drukuj