wtorek, 22 maja 2012

Kulinarnie... Ciasto duńskie z porami

Zwane w naszej rodzinie "porowcem". Przygotowanie pochłania dużo czasu ale efekt końcowy jest rewelacyjny :-)



przepis: Ciasto duńskie z porami

- 250 g mąki,
- 1 opakowanie suszonych drożdży,
- 60 g miękkiego masła,
- 600 g porów,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- keczup,
- 150 g startego żółtego sera,
- 2 jaja,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki śmietany,
- sól, pieprz



Z mąki, drożdży, 30 g masła, 1/2 łyżeczki soli i 125 ml wody zagnieść ciasto i odstawić na 15 minut.

Pokrojone pory poddusić na rozgrzanym oleju (tu duszone na pokrojonym w kostkę boczku), dodać 2 łyżki zimnej wody, 30 g masła, zieleninę, słodką paprykę.

Natłuścić formę (okrągła blaszka o średnicy 24 cm) i wyłożyć cienko rozwałkowanym ciastem (2/3 ilości ciasta). Ciasto posmarować keczupem, wyłożyć pory i posypać startym serem.

Jaja wymieszać z mąką ziemniaczaną, solą i pieprzem (można dodać 2 łyżki białego wina) i wylać na pory.

Pozostałe ciasto, również cienko rozwałkowane, kroimy w paski i układamy w kratkę. Całość smarujemy śmietaną.

Piec 40 minut w 200°C, podawać lekko przestudzony.

U nas robione z podwójnej porcji i pieczone na blaszce 25x39 cm. Smakuje jeszcze bardziej drugiego dnia.

smacznego :)

Źródło przepisu: przekazywany z rąk do rąk odręczny przepis wielokrotnie kserowany :D

2 komentarze:

drukuj