środa, 27 stycznia 2016

Sernik pieczony - łatwy


 
Zdecydowanie łatwy przepis, tzw. sernik dla początkujących.
Jest doskonale wilgotny i puszysty.

Potrzebujemy
- ciasteczka w polewie np. Digestive - 250 g
- 80 g masła (rozpuszczonego)

- wiaderko zmielonego sera twarogowego - 1 kg (kupiłam President i bardzo dobrze się sprawdził)
- 100g miękkiego masła
- 5 jaj w rozmiarze L


- szklanka cukru
- duży cukier wanilinowy
- budyń waniliowy lub śmietankowy
- ziarenka z 1 laski wanilii

- 4 łyżki mleka
- czekolada 100 g

Opcjonalnie rodzynki namoczone 2 godzinki w gorącej wodzie.

Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową.

W pierwszej kolejności przygotowujmy spód. Ciasteczka kruszymy/mielimy w blenderze, dodajemy roztopione przestudzone masło i mieszamy do połączenia składników.
Blaszkę (piekłam w tortownicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia (spód, a boki smarujemy masłem) i rozkładamy masę ciasteczkową. Można dodatkowo posypać pokrojonym w cienkie plasterki Twixem.

Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno. W drugiej misce ucieramy żółtka z wanilią i z cukrem (cukier wsypujemy stopniowo) na gładką i puszystą masę, następnie dodajemy miękkie masło i jeszcze przez chwilę ucieramy. Dodajemy budyń (proszek) i ser, mieszamy krótko na wolniejszych obrotach. Następnie dodajemy ubite białka i mieszamy łyżką/szpatułką delikatnie, aby piana z białek nie opadła. Całość wylewamy na przygotowany spód. Pieczemy w temperaturze 160°C przez 1 godzinę, następnie wyłączamy piekarnik i uchylamy lekko drzwi (np. podkładając drewnianą łyżkę) i zostawiamy na 5-6 godzin a najlepiej na całą noc. Na wierzch przestudzonego sernika wylewamy polewę (100 g czekolady mlecznej rozpuściłam z 4 łyżkami mleka). Sernik przechowujemy w lodówce (lepiej się kroi).

Smacznego :)

2 komentarze:

drukuj