sobota, 9 czerwca 2012

Pizza "po naszemu"

Jeśli już robimy pizzę to składników musi być dużo. Dzisiaj na spotkaniu rodzinnym do pizzy podaliśmy surówkę z młodej kapusty.

Przepis na ciasto, które dla nas jest idealne i jedyne słuszne ;), jest puszyste w środku i przyjemnie chrupiące na brzegach:

 

przepis: Pizza domowa
- 35 g drożdży (świeżych)
- 1 łyżka cukru
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 80 g stopionego masła
- 3 żółtka + 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli


Drożdże zasypać cukrem i poczekać aż "popracują". Płynne drożdże zalać lekko podgrzanym mlekiem i wymieszać. Dodajemy rozbełtane jajko i żółtka. Następnie mąkę z solą i na końcu płynne ale przestudzone masło. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy (nie za długo wyrabiamy bo czym dłużej tym bardziej się lepi). Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrasta dużo, 2-3 krotnie.

Rozwałkowujemy cienko (ciasto sporo wyrasta w czasie pieczenia) i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


UWAGA: Podana ilość składników wystarcza na zrobienie 2 pizz o wielkości 30x45 cm czyli bardzo dużych ;)

Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy (ja mieszam koncentrat pomidorowy z wodą, oregano i maggi) i rozkładamy ulubione składniki. Np.: czosnek, cebula, ogórek małosolny, papryka czerwona, kukurydza, pieczarki wcześniej podsmażone, szynka i salami pokrojone w cienkie paski.

W takim zestawieniu wkładamy do nagrzanego piekarnika - 200°C - na 15 minut, po tym czasie wyjmujemy blaszkę i pizzę zasypujemy startym serem i wkładamy ponownie na 10-15 minut do piekarnika.


Surówka z młodej kapusty wg przepisu Kasi:
- młoda kapusta poszatkowana 
- koperek 
- sos:
(W słoiku umieszczamy: 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki octu, 1/2 łyżeczki soli, trochę maggi, 3 łyżki oleju, 6 łyżek wody. Słoik zakręcamy i wstrząsamy do połączenia składników).

smacznego :)

Źródło przepisu: ?



6 komentarzy:

  1. Wyglada bardzo apetycznie :))) Musze w koncu zrobic pizze, bo jak na razie tylko o niej mysle... od miesiaca ;d
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się - troszku niestandardowo ale ciekawie :)
    ______________
    Dyrektor Pizzeria Zgorzelec

    OdpowiedzUsuń
  3. aż ślinka mi wycieka na klawiaturę... ;-) a ja właśnie wyciągnęlam z piekarnika ciasto z rabarbarem i truskawkami :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto na noc? No chyba żeby z dziećmi się nie dzielić :D. U nas w niedzielę placek z truskawkami, z rabarbarem nie robiłam jeszcze.

      Usuń
  4. a bardzo ładniutka nowa szata graficzna :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Teraz to nabrałam ochoty na pizzę

    OdpowiedzUsuń

drukuj