niedziela, 20 września 2015

Orzeszki z nadzieniem



Do wykonania ciasteczek konieczne będzie zaopatrzenie się w specjalną formę/patelnię do pieczenia orzeszków (duży wybór na allegro).

Składniki na ciasto:
- 720 g mąki wrocławskiej (4 szklanki)
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 200 g masła
- 2 jajka plus 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki sody
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% (nie więcej bo ciasto wyjdzie twarde)

Składniki na nadzienie:
- 125 g masła
- 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki kakao
- 2,5 szklanki mleka w proszku (nie może być granulowane)

Ciasto: Masło rozpusczamy i studzimy. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Ciasto jest dość kruche. Formujemy kuleczki około 12 mm średnicy. Rozgrzewamy patelnię na palniku i smarujemy lekko olejem, do dołków wrzucamy kuleczki ciasta, zaciskamy i trzymamy około 10 s, puszczamy formę, dopiekamy 20 sekund i odwracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 30 s. Otwieramy formę i wysypujemy upieczone połóweczki orzeszków do ostygnięca. Formę samruję olejem przed każdym włożeniem nowej partii.

Nadzienie: Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy cukier i wodę i mieszamy do rozpuszczenia, kiedy masa zacznie się gotować dodajemy kakao, mieszamy i ściągamy garnek z palnika, lekko studzimy (około 10 minut) i wsypujemy mleko w proszku, mieszamy łyżką do usyskania jednolitej masy.
Jeszcze ciepłym nadzienem wypełniamy wszystkie orzeszki i składamy dwie połówki ze sobą.
Najlepsze na następny dzień :)

1 komentarz:

  1. Nieopisanie pyszne i najlepsze na świecie!! Zamawiam;)

    OdpowiedzUsuń

drukuj