niedziela, 7 lutego 2016

Wolnowar 1: Wieprzowina szarpana (Pulled pork)

 

- szynka myszka w całości (1,3 kg)
- przyprawy:
cząber 1 łyżeczka,
papryka słodka 1 łyżeczka,
papryka ostra: 1/2 łyżeczki,
przyprawa gyros 2 łyżeczki,
2 łyżki oleju sezamowego,
1 łyżka sosu teryiaki

Przyprawy wymieszać, natrzeć mięso i marynować w lodówce minimum 24 h. Mięso wyciągamy z  lodówki minimum 1 h przed włożeniem do wolnowaru.
Wolnowar ustawiamy na poziomie high (2 w wolnowarze Russell Hobbs) i wolnowarzymy mięso 8 godzin. Bez dolewania płynów. Po 6 h "rozszarpujemy" mięso widelcami, dzięki temu środek szynki ładnie się zarumieni.

Podałam z pitami i warzywami, wyszło pysznie.

Smacznego :)

1 komentarz:

drukuj