czwartek, 26 grudnia 2013

Rogaliki drożdżowe – bardzo kruche

Bardzo łatwe, szybkie w przygotowaniu. U nas zawsze na święta...



przepis: Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi
 - 1/2 kg mąki tortowej
- 1 kostka margaryny 250 g (np. Kasia)
- 3 żółtka
- 5 dkg świeżych drożdży
- 1 kubek śmietany 18% (180g)
- szczypta soli
- łyżka cukru

Drożdże zasypać łyżką cukru i rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Wszystkie składniki wyrabiamy w gładkie ciasto. Ciasto jest miękkie i bardzo wilgotne. Bez odstawiania do wyrośnięcia dzielimy na 10 równych części. Rozwałkowujemy na wielkość obiadowego talerza i dzielimy na 8 części. Nakładamy powidła pamiętając by został margines ciasta bez powideł do lepszego zaklejenia. Zwijamy rogaliki, układamy na papierze do pieczenia i do piekarnika na 30 minut w 180 °C. Po wystygnięciu polewany polewą (u mnie gotowa, podgrzewana w kuchence mikrofalowej).
Z tego przepisu wychodzi 80 rogalików, które zachowują świeżość ok. 4 dni.  


2 komentarze:

  1. robię takie drożdżowe bez jajek i śmietany :) mój narzeczony się zajada :) pyszności !

    OdpowiedzUsuń
  2. Będą jutro na kolacji sylwestrowej :)

    OdpowiedzUsuń

drukuj