czwartek, 26 grudnia 2013

Herbatnikowe ciasto krówkowo-karpatkowe

Bardzo szybkie w przygotowaniu, ale musi odczekać minimum 1 dobę, najlepsze po 2 dniach.



przepis: ilości na blaszkę 23x40 cm
- 7 opakowań dużych herbatników typu "petit beurre" (70 sztuk)
- masa kajmakowa krówkowa 510g
- krem karpatkowy w 5 minut (bez gotowania)
- polewa (3/4 kostki palmy, 10 łyżek cukru, 2 łyżki kakao)

Na blaszce układamy:
1. pierwszą warstwę herbatników
2. smarujemy całą puszką masy krówkowej
3. rozkładamy drugą warstwę herbatników
4. nakładamy krem karpatkowy (przygotowany wg przepisu)
5. rozkładamy trzecią warstwę herbatników

polewa:
rozpuszczamy palmę, wsypujemy cukier i kakao, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Po ok. 1 minucie, gdy masa zaczyna gęstnieć (cały czas mieszamy) - gotową polewę, jeszcze gorącą, wylewamy na przygotowane herbatniki. Po ostygnięciu polewy schładzamy w lodówce minimum 1 dobę. 

smacznego :)

1 komentarz:

drukuj