wtorek, 6 stycznia 2015

Pączki pieczone

Smażonych pączków nie odważyłam się jeszcze zrobić. Pieczone zagościły w naszym domu drugi raz. Najlepsze lekko ciepłe ale i na drugi dzień nie brakuje chętnych ;)


Potrzebujemy:
– 150 ml mleka
– 75 g świeżych drożdży
– 550 g mąki tortowej + do podsypania przy formowaniu pączków
– 75 g cukru
– 1 łyżeczka soli
– 5 jaj + 1 do posmarowania
– 250 g masła
– marmolada o smaku różanym lub wieloowocowa
– cukier puder
– papilotki


Z drożdży, ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut (np. wkładamy do miski z ciepłą wodą).

Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i mieszamy. Następnie dodajemy rozczyn z drożdży i wyrabiamy dodając stopniowy po 1 jajku. Ciasto wyrabia się dość długo - około 7 minut robotem kuchennym. Następnie dodajemy w kilku porcjach kawałeczki miękkiego masła (podgrzewam w kuchence mikrofalowej około 20 sekund żeby było bardzo miękkie) i wyrabiamy kolejne 7-10 minut.
Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Następnie ciasto zagniatamy kilka razy ręką i przystępujemy do formowania placków na pączki. Można całe ciasto rozwałkować na grubość 1-1,5 cm i wykrawać szklanką krążki lub tak jak ja to robię: dzielę ciasto na 24 równe części i każdą rozpłaszczam na okrągły placek. Do formowania pączków podsypuję mąką gdyż ciasto jest bardzo klejące. Nakładamy łyżeczkę marmolady i zaklejamy łącząc rogi w jednym miejscu i podwijając na spód pączka. Uformowaną kulkę wkładamy łączeniem do dołu do papilotki.
Pączki odstawiamy na 1/2 godziny do podrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość). Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 15-17 minut w 180°C. Po wyjęciu studzimy kilka minut i polewamy lukrem (ja do cukru pudru dolewamy odrobinę soku z cytryny i wrzącą wodę).

Niestety do nadzienia nie nadaje się konfitura. Do kilku pączków zabrakło mi marmolady i użyłam właśnie konfitury wiśniowej ale cała wypłynęła na zewnątrz ;)

Smacznego!!

Źródło przepisu: www.kwestiasmaku.com

1 komentarz:

drukuj