niedziela, 5 lipca 2015

Chłodnik na botwince




Potrzebujemy:
- botwinka (mały pęczek – ok. 3 buraczki i liście)
- ogórek świeży 
- rzodkiewka
- koperek - duży pęczek
- 3 łyżki szczypiorku
- kefir naturalny (2 butelki x 375 g)
- jajko ugotowane na twardo 
- sól i pieprz

Botwinkę myję dokładnie, liście i łodygi kroję bardzo drobno, buraczki obieram, myję i kroję w kostkę tak mniej więcej 4x4 mm – całość przekładam do garnka i zalewam około 3/4 szklanki wody (tyle żeby woda przykryła buraczki i liście) i gotuję około 10 minut. Studzę.
W tym czasie ogórka obranego ze skórki i rzodkiewki ścieram na dużych oczkach tarki, a koperek i szczypiorek drobno siekam.
Do ostudzonej botwinki dodaję kefir, ogórka, rzodkiewkę i koperek ze szczypiorkiem oraz trochę pieprzu i całość ukrywam w lodówce na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Chłodnik solimy przed podaniem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj