niedziela, 20 września 2015

Tarta z kurkami, jarmużem i serem camembert

Tarty wbrew pozorom robi się łatwo, a możliwości nadzienia są tak wielkie, że nie ma szansy, że kiedyś nam się znudzą.



Ciasto idealne:
Wyrabiam mikserem to momentu aż wszystkie składniki się połączą (około 4 minut) – wychodzi drobna kruszonka, następnie wykładam na blat i krótko zagniatam ręcznie do zrobienia zwartej kuli.
Wyrobione ciasto chłodzimy 15-20 minut w lodówce, następnie rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm lub rozpłaszczamy palcami wylepiając szczelnie formę do tary.
Formy mam dwie, teflonową i ceramiczną i w obu cisto piecze się tak samo.
Potrzebujemy:
- 250 g mąki pszennej wrocławskiej
- 120 g masła (schłodzonego, pokrojonego na małe kawałki)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 5 łyżek mocno zimnej wody
Wszystkie składniki oprócz wody zagniatamy lub ucieramy mikserem, wodę dolewamy na koniec, kiedy składniki będą już miały konsystencję drobnej kruszonki.

Formę smarujemy masłem i wypełniamy ciastem, za pomocą widelca robimy dziurki, nakładamy wycięty kawałek papier do pieczenia (omijając brzegi tarty, tylko na spód), obciążamy np. fasolą i wkładamy do nagrzanego (180°C) piekarnika na 20 minut. Po tym czasie ciasto będzie prawie upieczone.

Spody do tart można upiec dzień wcześniej.

Farsz:
- dowolna ilość kurek
- cebula
- czosnek
- masło do podsmażenia
- sól, pieprz
- jarmuż (około 200 g)
- ser camembert (1 szt.)
- 250 ml śmietany 18% (SŁODKIEJ)
- 4 jajka
- tymianek, słodka papryka, sól i pieprz
- kilka pomidorków koktajlowych
- garść starkowanego sera 

Jarmuż wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy po przykryciem 3 minuty. Następnie odcedzamy i dociskami aby odsączyć jak najwięcej wody. Wyrzucamy grube końcówki i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę szklimy na maśle, dodajemy kurki i smażymy do momentu odparowania wody z grzybów, Przyprawiamy.
Śmietankę z jajkami mieszamy, dodajemy sól, pieprz, słodką paprykę i tymianek.
Farsz (łączymy podsmażone kurki z ugotowanym jarmużem) wykładamy na podpieczony spód tarty i zalewamy śmietanką z jajkami. Na wierzch układamy pokrojony w paski camembert, układamy pomidorki i posypujemy starkowanym serem.
całość wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
Tarta jest bardzo dobra na ciepło i na zimno. Smakuje też następnego dnia.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj