piątek, 21 sierpnia 2015

Miruna tikka masala



Miruna tikka masala w mojej odsłonie.
Zamiast ryby można użyć kawałki kurczaka (filet)

Potrzebujemy:
- 500 g filetu z ryby (u mnie Miruna)
- ryż basmati
- duży jogurt naturalny (500 ml)
- śmietana 30 % (250-300 ml)
- masło 2-3 łyżki
- 2 średnie cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżego imbiru (startego)
- 750 ml przeciero-soku pomidorowego passata
- olej do smażenie ryby/kurczaka

- 1/3 szklanki wody przegotowanej
- przyprawy: sól, garam masala około 2 łyżeczki, przyprawa do ryby

1. kawałki mięsa/ryby przyprawiamy i smażymy na oleju na złoty kolor. Zostawiamy na ręczniku papierowym do odsączenia z tłuszczu.
2. w większym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę, chwilę podsmażamy, dodajemy wycisnięty czosnek i starty imbir, solimy i zalewamy wodą (około 1/3 szklanki) przykrywamy i czekamy chwilę – aż cebula zmięknie.
3. wlewamy jogurt i śmietanę (nic się nie zważy) dodajemy garam masala, gotujemy 5-7 minut,
5. dodajemy passatę, gotujemy kolejne 3-4 minuty, smakujemy czy jest wystarczająco przypraw i podajemy z ryżem :)

Smacznego :)

1 komentarz:

drukuj