środa, 30 marca 2016

Karkówka marynowana w piwie i soku pomidorowym


Karkówkę pokroiłam w 1,5 cm plastry, przyprawiłam solą, pieprzem i czerwoną papryką. Następnie umieściłam w marynacie: 500 ml piwa jasnego i 500 ml soku pomidorowego (lub passaty) z dodatkiem rozmarynu i czosnku. Mięso marynowało się w lodówce przez 30 godzin.
Plastry karkówki przełożyłam do rękawa do pieczenia, dolałam 3/4 szklanki pozostałej marynaty i piekłam w 180°C przez 1,5 h. Mięso wyszło soczyste, piwo nie było wyczuwalne.

Potrzebujemy:
- karkówka - 1,5 kg pokrojona w plastry 1,5 cm
- czosnek - 4 ząbki

- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- sól, pieprz, słodka papryka
- 500 ml piwa jasnego
- 500 ml soku pomidorowego lub passaty

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj