niedziela, 17 kwietnia 2016

Delikatny deser – Galaretkowiec

 

Całkowicie nieskomplikowany deser. Należy tylko pamiętać, żeby przygotować go dzień wcześniej.

Potrzebujemy:
- 4 smaki/kolory galaretki (z każdej po 2 opakowania)
- 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

3 smaki galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie (w połowie ilości wody, tzn. 2 galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody).
Przelewamy do płaskich naczyń, w których łatwiej nam będzie pokroić stężałą galaretkę w kostkę.
Kiedy galaretki będą już całkowicie stężałe kroimy w kosteczkę i przekładamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą.
500 ml mleka skondensowanego podgrzewamy bardzo mocno ale staramy się nie zagotować, w czasie podgrzewania często mieszamy. Wsypujemy 2 galaretki i dokładnie mieszamy. Studzimy. Przestudzoną masę mleczną wlewamy do pokrojonych galaretek i wkładamy do lodówki. Po około 6 godzinach deser jest gotowy.

Smacznego :)

1 komentarz:

drukuj