poniedziałek, 2 maja 2016

Młoda kapusta na ciepło

 
Bardzo lubię czas młodej kapusty, szparagów i młodego szpinaku.
Dzisiaj zrobiłam polską kapustę, która jest tak delikatna, że do przyrządzenia potrzeba niewiele czasu.

Potrzebujemy:
- 2 młode kapusty (tyle bez problemu zmieści się w dużym garnku)
- 1 spory pęczek koperku
- przyprawy: odrobina soli i 1 łyżeczka vegety 

- 2 łyżki octu spirytusowego
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka wody

Kapustę drobno kroimy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, przyprawiamy i gotujemy około 25 minut. Jeśli woda nie odparuje pozostałą zlewamy i do garnka wkładamy masło, pokrojony koperek i wlewamy ocet.
Podgrzewamy jeszcze minutkę dokładnie mieszając i już, gotowe.
Tak przygotowaną kapustę zjedliśmy dzisiaj z podsmażonymi ziemniakami.

Smacznego

2 komentarze:

  1. oj nie ma to jak młoda kapusta do obiadu! ;)
    zapraszam do udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html

    OdpowiedzUsuń

drukuj