niedziela, 15 maja 2016

Ryba z piekarnika ze szparagami, sałatą rzymską i dodatkiem

 
Bardzo szybki obiad. Całość jest rewelacyjna w smaku. Jeśli mamy odmrożoną rybę lub świeżą to potrzebujemy 50 minut... Szparagi w tej wersji są pieczone bez obierania i wstępnego gotowania.

Potrzebujemy:
- filet z ryby około 1/2 kg (u mnie miruna)
- przyprawa do ryb, ostra papryka, kurkuma, sos sojowy
- 1 łyżka oleju/oliwy do wysmarowania naczynia

- zielone szparagi (1 pęczek)
- 2 spore łyżki masła
- odrobina soli

- sałata rzymska 3 sztuki
- mozzarella biała – 1 sztuka pokrojona w cienkie plastry 
- odrobina soli

- kawałek ogórka świeżego
- kilka groszków cukrowych
- maleńka papryczka chili
- 2 ząbki czosnku pokrojone w paski
- 2 cm świeżego imbiru pokrojonego w plastry
- łyżeczka sezamu białego i czarnego
- 3-4 łyżki mirin lub słodkiego wina i 1 łyżka octu ryżowego, 1 łyżka sosu rybnego
- 1 cebula ze szczypiorkiem

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
1. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, z jednej strony przyprawiamy przyprawą do ryb a z drugiej ostrą papryką i kurkumą. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, okładamy kawałki ryby i skrapiamy odrobiną sosu sojowego.
2. Rozpuszczamy masło. Szparagi opłukujemy i odrywamy zdrewniałe końcówki i układamy w drugim najlepiej płaskim naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Sałatę rzymską - 2 sztuki - przekrawamy na pół i układamy rozcięciem do góry obok szparagów. Delikatnie solimy i polewamy całość rozpuszczonym masłem, na sałacie dodatkowo układamy plasterki mozzarelli.
3. Wkładamy rybę i szparagi z sałatą do piekarnika na 20 minut.
4. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy 5 minut: pozostałą sałatę rzymską pociętą na kawałki + ogórek + groszek cukrowy + papryczkę chili (w całości, żeby można ją było łatwo usunąć) + czosnek + imbir. Zalewamy winem, octem i sosem rybnym i podgrzewamy jeszcze z 2 minutki aż odparuje część płynu. Posypujemy sezamem.

Danie można podać z kuskusem lub ryżem ale ze względu na ilość dodatków nie ma potrzeby.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj