niedziela, 15 maja 2016

Deser chia na mleku kokosowym, bardzo owocowy

 

Delikatny, smaczny deser.
Czas przygotowania krótki, czas oczekiwania bardzo długi, najlepiej zrobić go dzień wcześniej.

Potrzebujemy:
składniki na 4 porcje (mojemu mężowi deser tak bardzo przypadł do gustu, że zjadł 3 porcje :D)
- 1 puszka mleka kokosowego 400 ml

- 5 łyżek nasion chia (to jest 1/4 szklanki)
- 2 łyżki miodu, syropu klonowego ewentualnie cukru (coś co nam osłodzi deser
- cukier wanilinowy lub ekstrakt waniliowy
- dowolne świeże owoce - u mnie 2 małe kiwi, opakowanie borówek a do ozdobienia granat

Najlepiej 2 różne owoce (bardziej kwaśny i zdecydowanie słodki), np. mango i ananas lub kiwi i truskawka.

Nasiona chia wsypujemy do garnka, dodajemy miód i mleko kokosowe i na małym ogniu mieszamy do zagotowania mleka. Przelewamy do miseczek, odstawiamy do wystygnięcia i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem dekorujemy owocami (owoce najlepiej zblendować do uzyskania gładkiej masy, ewentualnie zostawić kilka kawałków do dekoracji.

 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj