niedziela, 24 lipca 2016

Clafoutis czereśniowe

Potrzebujemy:
- 1/2 kg czereśni
- 15 dkg mąki tortowej
- 8 dkg cukru
- 3 jajka
- 200 ml 18% śmietanki (słodkiej)
- cukier wanilinowy
- szczypta soli


Czereśnie myjemy, pestkujemy i zasypujemy łyżką cukru. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy pozostały cukier, cukier wanilinowy i sól. Jajka ubijamy na puszystą pianę i wlewamy do suchych składników, mieszamy rózgą lub krótko miksujemy, na końcu wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy na tartę wykładamy czereśnie i zalewamy je ciastem. Pieczemy w 180°C około 35 minut. Po wyjęciu ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Ciasto podajemy po całkowitym wystudzeniu, dopiero wtedy nabiera odpowiedniej konsystencji.

Ciasto jest troszkę dziwne, dobre ale nie należy do moich ulubionych ;)

Smacznego :)

1 komentarz:

drukuj