sobota, 30 lipca 2016

Zupa kurkowo-ziemniaczana

   

Zupa idealna. Jeśli mamy oczyszczone kurki to jej przygotowanie zajmie nam 40 minut. Jest pyszna!

Potrzebujemy:
- włoszczyzna (2 marchewki, 1 duża pietruszka, por, seler)
- 40 dkg kurek
- 50 dkg ziemniaków
- 1 duża cebula
- śmietanka słodka 18%
- 2 łyżki masła
- koperek i pietruszka
- sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki majeranku

W większym garnku zagotowujemy 2 l wody. Włoszczyznę obieramy i tarkujemy na grubych oczkach lub blendujemy na małe kawałki. Oczyszczone kurki kroimy dość drobno, ziemniaki w kostkę, cebulę w pióra.
Rozdrobnioną włoszczyznę wrzucamy do wrzątku. Na maśle (na większej patelni) podsmażamy cebulę - 5 minut, dodajemy kurki i smażymy następne 5 minut, dodajemy ziemniaki i smażymy kolejne 5 minut. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy. Następnie zawartość patelni przekładamy do garnka z włoszczyzną i gotujemy jeszcze około 15 minut (na małym ogniu). Wyłączamy zupkę, dodajemy 1/2 szklanki śmietany (przed wlaniem śmietany dodajemy do niej 2-3 łyżki gorącej zupy). I gotowe :)

Smacznego :)

1 komentarz:

drukuj