środa, 28 czerwca 2017

Kluski z serka waniliowego z sosem truskawkowym



Letni, mega szybki obiad. Kluski w połączeniu z sosem truskawkowym wyszły pyszne. Prawdziwa petarda.
Wystarczy 15 minut i minimalna ilość składników. Porcje na 3 osoby.

Zaczynamy od zagotowania lekko osolonej wody w dużym garnku

Potrzebujemy:
Na kluski:
- serek homogenizowany waniliowy 250 g (u mnie 2 pojemniczki Danio po 130 g)
- 1 duże jajko (u mnie 1 jajko + 1 żółtko

- 5 czubatych łyżek mąki pszennej 

Na sos truskawkowy:
- 1/2 kg truskawek pokrojonych na połówki
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 czubata łyżka masła

Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy truskawki, po około 2 minutach dodajemy cukier i cukier wanilinowy i smażymy często mieszając (zajmie to nam około 10 minut), na koniec duże kawałki truskawek przecieram za pomocą tłuczka do ziemniaków.

W misce, za pomocą trzepaczki łączymy serek z jajkiem, kiedy masa będzie względnie jednolita dodajemy po łyżce mąki i mieszamy. Ciasto na kluski ma być dość gęste, tak żeby łatwo je było zrzucać na wrzątek ale jednocześnie nie za gęste żeby kluski nie były zbyt twarde (można testowo zrzucić jedną kluskę na wrzątek żeby sprawdzić czy nie rozpadnie się w wodzie). W garnku robimy wir za pomocą łyżki i szybko zrzucamy po małej łyżeczce ciasta (najwygodniej przełożyć ciasto z miski na talerz). Od wypłynięcia kluski gotujemy 2 minuty i przekładamy na talerz.

Kluski mogą być podane z samym masłem lub jako dodatek do zupy owocowej. 
Są naprawdę pyszne.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj