niedziela, 19 lipca 2015

Hummus

- puszka cieciorki (425 ml)
- 4 łyżki tahini (ok. 90 g)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 większy ząbek czosnku
- oliwa z oliwek lub olej
- sól
- zimna woda 3-4 łyżki

- dowolne dodatki/przyprawy: np. zielona pietruszka, gotowa mieszanka przypraw "do masła"

Przepisów na hummus jest wiele. Dzisiaj czasu miałam mało więc wykorzystałam gotowe produkty (puszka gotowanej cieciorki i gotowa pasta tahini).

W blenderze umieściłam odsączoną cieciorkę, czosnek, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1/2 pęczka zielonej pietruszki, płaską łyżeczkę przyprawy do masła, ok. 1/4 łyżeczki soli i blendowałam 3 minuty. Następnie dodałam tahini, sok z cytryny i zimną wodę i ponownie zblendowałam - ok. 3 minut (do uzyskania jednolitej konsystencji).

I już. Gotowe. Jutro hummus jedzie do pracy jako główny składnik na śniadanie.

Smacznego :)

Źródło: Modyfikacja kilku przepisów znalezionych w internecie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj