niedziela, 22 czerwca 2014

Kokosanki – ciasteczka

200 g wiórków kokosowych
50 g masła
1/2 szklanki cukru
4-5 łyżek mleka
2 białka
szczypta soli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Sposób przygotowania:

Na małym ogniu w garnku rozpuszczamy masło i wsypujemy cukier. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia cukru, dodajemy mleko i mieszamy do momentu kiedy wszystkie składniki się wymieszają. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy (masa wychodzi gęsta i sucha).
W osobnym naczyniu ubijamy pianę z 2 białek ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Przestudzoną masę kokosową mieszamy z pianą z białek. Formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego (łapkami bądź za pomocą 2 łyżek). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 2 cm. Pieczemy ok. 20 minut w 180°C (do zrumienienia ciasteczek).

Ważne: Z blaszki zdejmujemy dopiero po wystudzeniu.



Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj