niedziela, 14 września 2014

Babka jogurtowo-waniliowa

Fajny przepis, szybki, bardzo prosty, nie może się nie udać.



- 3/4 szkl. drobnego cukru (edit: wyszła odrobinę za słodka, zmodyfikuję do 1/2 szkl.)
- 2-3 jajka w zależności od wielkości
- 1/2 szkl. oleju (rzepakowego)
- 1/3 szkl. jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli


Cukier i jajka miksujemy na wysokich obrotach na puszystą masę, następnie dodajemy cukier waniliowy, olej i jogurt i dokładnie miksujemy.

Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.

Mąkę z dodatkami wsypujemy do masy jajecznej i mieszamy łyżką do połączenia składników. Przelewamy do foremki i pieczemy 40 minut w 180°C.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj