środa, 17 września 2014

Drożdżówki z wiśniami i kruszonką

Drożdżówki z wiśniami i kruszonką – najlepsze jeszcze lekko ciepłe, dobre również na następny dzień jako śniadanie np. do pracy ;)



- 1/2 kg mąki pszennej
- 250 ml letniego mleka
- 80 g miękkiego masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- suche drożdże  1 op. (7 g)

- wiśnie

Wszystkie składniki umieszczamy w misce miksera i miksujemy na średnich obrotach około 5 minut (ciasto ma dość luźną konsystencję).
Przykrywamy miskę i odstawiamy do wyrośnięcia. (Około 40 minut, do podwojenia objętości).
Po wyrośnięciu wyjmujemy ciasto na oprószony mąką blat i dzielimy na 12 równych części. Następnie każdą część należy rozwałkować na okrągły placek o grubości 1,5 cm i układamy na blaszce pamiętając o 3-4 cm odstępu. Rozkładamy wypestkowane wiśnie i posypujemy kruszonką.
Czas pieczenia: 20 minut w 200°C

Kruszonka:
75 g maki pszennej
50 g cukru
50 g miękkiego masła

Wszystkie składniki łączymy widelcem i schładzamy w lodówce.

Uwaga: przed rozłożeniem wiśni na ciasto możemy położyć 1 łyżeczkę budyniu waniliowego (przygotowanego wg przepisu na opakowaniu).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj