poniedziałek, 29 czerwca 2015

Harira – zupa egzotyczna

Harira to gęsta zupa, bardzo treściwa i aromatyczna. Robi się szybko. Z zaplanowanej małej ilości zupy na jeden obiad dla dwóch osób wyszedł 5-cio litrowy garnek :)



Potrzebujemy:
- 2 litry bulionu (u mnie kostka warzywna)
- 1 łyżka masła/ oleju rzepakowego
- cebula: 2 sztuki
- seler naciowy: 4-5 łodyg
- marchew: 1 większa sztuka
- cieciorka - 1 puszka (odsączona z zalewy)
- 1/2 szklanki zielonej soczewicy namoczona pół godziny wcześniej we wrzątku
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- puszka pomidorów krojonych
- 750 ml przecieru pomidorowego - Passata
- 3/4 szklanki drobnego makaronu lub 100 g ryżu 
- natka pietruszki
- przyprawy:
   - 1 łyżeczka starego świeżego imbiru
   - 2 ząbki czosnku
   - cząber - 1 płaska łyżeczka
   - papryka słodka - 1 płaska łyżeczka
   - kurkuma - pół łyżeczki
   - kumin rzymski - pół łyżeczki
   - garam masala - 1 płaska łyżeczka
   - kminek - pół łyżeczki
   - czosnek niedźwiedzi - pół łyżeczki
   - ostra papryka - pół łyżeczki

Cebulę, marchewkę i seler naciowy kroimy w paseczki i smażymy na maśle lub oleju 3-4 minuty. Dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy jeszcze przez minutę. W tym czasie w dużym garnku podgrzewamy bulion lub rozpuszczamy kostkę warzywną. Cebulę z dodatkami przekładamy do bulionu i dodajemy obie soczewice i cieciorkę. Gotujemy 10 minut pod przykryciem. Następnie wsypujemy makaron/ryż i gotujmy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz Passatę i gotujemy ostatnie 10 minut. Harirę posypujemy natkę pietruszki i solimy już na talerzu (brak soli w trakcie gotowania spowoduje, że soczewica ładnie się ugotuje a nie będzie twarda).

Przepisów na Harirę jest wiele i nieprawdą jest, że ta zupa potrzebuje mięsa do swojego uroku ;)

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj