środa, 24 czerwca 2015

Ziemniaki z bobem i cieciorką po indyjsku

Te ziemniaczki możemy podać jako oddzielne danie lub jako dodatek do mięs.




Potrzebujemy:
- 6-7 średnich ziemniaków ugotowanych w łupinkach i obranych ze skórki i pokrojone w ćwiartki
- 2 szklanki ugotowanego bobu (świeży bób wrzucamy do zimnej osolonej wody i gotujemy 15 minut od momentu gdy woda zacznie wrzeć), możemy użyć bobu z puszki
- 1 szklanka ugotowanej cieciorki (cieciorki nigdy jeszcze nie gotowałam, zawsze używam tej z puszki)
- 2 duże pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka starego imbiru (lub imbir w proszku)
- przyprawy (w ilości po pół łyżeczki): cząber, kurkuma, garam masala, słodka papryka, kmin rzymski i kminek.

Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę z przyprawami i czosnkiem. Po 2 minutach dodajemy ziemniaki, bób i cieciorkę i mieszając podsmażamy okolo 5 minut, na koniec dodajemy pokrojone w ósemki pomidory i smażymy jeszcze około 1 minuty.
I już, pyszne pożywne danie jest gotowe.

Smacznego :-)

1 komentarz:

  1. Pychotka, smakuje o wiele lepiej niż wygląda na zdjęciu :)

    OdpowiedzUsuń

drukuj