niedziela, 19 lipca 2015

Wytrawne muffiny serowe z kurkami i bobem



Z przepisu wyjdzie nam 12 dużych muffinek, idealnych po upieczeniu ale też bardzo dobrych na następny dzień (na zimno lub podgrzanych w kuchence mikrofalowej).

Potrzebujemy:

- 1,5 szklanki mąki pszennej (wrocławskiej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 3 czubate łyżki potarkowanego żółtego sera (to około 0,5 szklanki)
- 2 czubate łyżki serka topionego (lub 1/4 szklanki oleju)
- 1 mała potarkowana cukinia
- mała garstka kurek
- mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła do podsmażenia kurek
- pół szklanki ugotowanego bobu
- 3 łyżki pociętego grubego szczypiorku
- płaska łyżeczka soli, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Kurki podsmażamy na maśle z cebulką i ząbkiem czosnku. Pod koniec smażenia dodajemy obrany ugotowany bób i studzimy.

Serek/olej (polecam serek, dzięki któremu muffiny dłużej będą wilgotne) łączymy z jajkiem i mlekiem. Następnie dodajemy cukinię i żółty ser. Mieszamy. Następnie dodajemy kurki z bobem. W osobnym naczyniu mieszamy suche składniki. Suche składniki dodajemy do mokrych, dokładnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do papierowych papilotek i pieczemy około 25 minut w 200°C.

Smacznego :)


Źródło przepisu: http://kuchniaagaty.pl/

1 komentarz:

drukuj