sobota, 30 stycznia 2016

Paprykarz jak szczeciński ale lepszy ;)

 

Z podanego przepisu wyszły 4 słoiczki 450 g, czyli bardzo dużo :)

Potrzebujemy:
- makrela wędzona - maks. 50 dkg (rozdrabiamy, usuwamy ości)
- 2 woreczki ryżu (250 g)
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- 1 średnia czerwona papryka
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- przyprawy: 2 łużeczki papryki słodkie, 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka papryki wędzonej, majeranek, sól, pieprz, 2 ziela angielksie, 2 liście laurowe

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem
Warzywa blendujemy/ścieramy na tarce/kroimy drobniutko

Cebulkę i czosnek szklimy na oliwie, dodajemy pozostałe warzywa, podsmażamy około 10 minut, dodajemy pomidory z puszki, przyprawy i dusimy około 15 minut, często mieszając. Na koniec dodajemy ugotowany ryż, rozdrobnioną makrelę i posiekaną pietruszkę i dokładnie mieszamy ewentualnie doprawiamy. Spożywamy po całkowitym przestudzeniu.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. A czy to było dobre?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobre :) ale odrobinkę za dużo ryby, a może następny raz będzie z rybą pieczoną a nie wędzoną

    OdpowiedzUsuń

drukuj