piątek, 1 stycznia 2016

Zupa rybna á la flaczki

Rozgrzewająca, bardzo aromatyczna zupka z filetów rybnych.


Potrzebujemy:
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- duży por lub 1 większa cebula
- ok. 70 dkg filetów z ryb (u mnie: dorsz atlantycki, miruna)
- łyżka tartego świeżego imbiru (sporo, ale dzięki temu zupa jest bardzo aromatyczna)
- 3 ząbki czosnku 
- przyprawa do flaków, przyprawa do ryb, słodka papryka, majeranek
- sól, pieprz
- łyżka masła 
- masło lub olej do smażenia ryb

W dużym garnku gotujemy wywar ze startej na dużych oczkach tarki: marchewki, pietruszki, selera. Por/cebulę podsmażamy na maśle, pod koniec dodajemy czosnek i starty imbir i dodajemy do wywaru warzywnego. Gotujemy około 20 minut.
W tym czacie rozmrożoną rybę kroimy na mniejsze kawałki, najlepiej paski. Osuszamy, przyprawiamy, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i dodajemy do wywaru rybnego. Zupę doprawiamy przyprawą do flaczków (2 łyżki) i słodką papryką (1 łyżeczka). Całość gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Opcjonalnie zupkę można dosmaczyć czubatą łyżeczką koncentratu pomidorowego (u mnie bez).

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Samo przygotowanie zupy rybnej jest świetną sprawą i myślę, że większość z nas przepada za potrawami z ryb. Ja bardzo chętnie przygotowuję te z przepisów od https://mowisalmon.pl/przepisy/ i za każdym razem cała moja rodzinka zajada się łososiem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

drukuj