środa, 6 stycznia 2016

Rolada śmietankowa na bezach

 


Najłatwiejsze ciasto, szybkie, ekskluzywne, wszystkim smakuje :)

Potrzebujemy:
- 7 białek
- 270 cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu winnego
- 250 ml słodkiej śmietany 30%
- 1 opakowanie serka mascarpone (250g)
- świeże owoce (maliny, truskawki lub owoce ze słoika: maliny w syropie, pestkowane wiśnie w kompocie)
- fix do śmietany lub nie jeśli rolada będzie zjedzona tego samego dnia (fix dodajemy do śmietany zgodnie z opisem na opakowaniu)


Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Białka ubijamy na sztywno (tak, aby po przewróceniu miski nie wyleciały). Następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy na wysokich obrotach miksera. Teraz dodajemy mąkę i ocet i już na małych obrotach miksujemy tylko do połączenia. Dużą blachę (taką z wyposażenia piekarnika 30x45 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ubitą masę należy rozsmarować na całej powierzchni blaszki (u mnie wyszło na wysokość ok. 7 cm). Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy 10 minut w 180°C a następnie 20 minut skręcając piekarnik do temp. 140°C. Wyciągamy blaszkę i czekamy około 10 minut aż ciasto wystygnie, w tym czasie opada o połowę lub nawet więcej. Górę obsypujemy cukrem pudrem, następnie nakładamy na całej powierzchni ręcznik kuchenny i szybkim ruchem odwracamy całość pozostawiając papier do pieczenia na górze. Ściągamy papier do pieczenia i na całej powierzchni rozsmarowujemy ubity krem:
Śmietanę ubijamy na wysokich obrotach, kiedy jest już puszysta dodajemy serek mascarpone i ubijamy jeszcze 2 minuty na wolnych obrotach miksera.
Na śmietanie układamy pasek owoców (na tym zdjęciu widać, że wiśnie ułożyłam za blisko krawędzi i za dużą ilość i po zwinięciu wyszły zdecydowanie przesunięte względem środka. Poniżej zdjęcie z wcześniej przygotowanej rolady gdzie owoce są ułożone tak jak trzeba). Przy pomocy ręcznika zwijamy roladę wzdłuż długiego boku.
I już, rolada gotowa. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Zdecydowanie lepsze z malinami niż z wiśniami.



Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Ciasto jest fantastyczne, jedno z najlepszych jakie miałam okazję jeść, czy z malinami lepsze niż z wiśniami to bym dyskutowała, ja wolę z wiśniami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest fantastyczne, jedno z najlepszych jakie miałam okazję jeść. Czy z malinami lepsze niż z wiśniami to bym dyskutowała, ja wolę z wiśniami :)

    OdpowiedzUsuń

drukuj