poniedziałek, 9 maja 2016

Rolada biszkoptowa z owocami sezonowymi

 

Rolada biszkoptowa podobnie jak rolada bezowa jest bardzo prosta w wykonaniu. Najbardziej smakuje nam z truskawkami, dzisiaj zrobiłam z rabarbarem niestety trafiłam na bardzo kwaśny, rolada dała się zjeść z podwójna porcją cukru pudru :)

Potrzebujemy:
ilości na blachę z wyposażenia piekarnika
- 5 dużych jaj
- mąka tortowa – 3/4 szklanki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 szklanki drobnego cukru + 2 łyżki do posypania rabarbaru
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- mały cukier wanilinowy
- cukier puder na posypkę
- 50-70 dkg świeżych owoców: truskawki, wiśnie, rabarbar (drobno pokrojone)

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na całej powierzchni wysypujemy pokrojone owoce. Jeśli robimy roladę z rabarbarem to koniecznie posypujemy go cukrem.

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka z dodatkiem rozpuszczonego masła podbijamy widelcem. Białka ubijamy na sztywno, małymi porcjami dosypujemy cukier. Kiedy piana jest już lśniąca dodajemy żółtka z masłem i miksujemy na małych obrotach miksera. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Ciasto wykładamy na owoce, rozsmarowując na całej powierzchni blaszki, pieczemy 45-50 minut w 170°C.
 
Gorące ciasto przekładamy na czysty ręcznik w taki sposób żeby papier znalazł się na górze. Ściągami delikatnie papier i za pomocą ręcznika zwijamy roladę wzdłuż długiego boku. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną roladę posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. O mniam, z rabarbarem - nawet kwaśnym - to palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń

drukuj