poniedziałek, 6 czerwca 2016

Deser z tapioki i świeżych owoców


Potrzebujemy:
ilości dla 6 osób:
- 1/2 szklanki drobnej tapioki 
- 3 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 laska wanilii
- świeże owoce (np. mango + ananas lub truskawki i kiwi)

Tapiokę wsypujemy do garnka i zalewamy mlekiem, odstawiamy na 30-45 minut. Dodajemy środek z laski wanilii (możemy też wrzucić laskę na czas gotowania), cukier i sól i gotujemy na średnim ogniu do zgęstnienia, około 20-30 minut dość często mieszając, pod koniec gotowania mieszamy przez cały czas. Kiedy tapioka powiększy objętość a całość zgęstnieje do konsystencji lżejszego budyniu ściągamy z ognia i rozlewamy do kieliszków lub salaterek. Odstawiamy do stężenia na około 2 h (im dłużej tym lepiej). Na koniec dekorujemy owocami i podajemy zaskoczonym gościom ;)
Deser podałam z mango (1 duża sztuka obrana, pokrojona w kostkę i zmiksowana blenderem na papkę) oraz drobno pokrojonym świeżym ananasem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj