niedziela, 5 czerwca 2016

Tarta z cukinią i szparagami


Potrzebujemy:

ciasto:
- 100 g masła (zimnego, pokrojonego w kostkę)
- 200 g mąki pszennej (przesianej)
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki soli
Wszystkie składniki zagniatamy szybko i formujemy kulę. Zawijamy   folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Formę do tarty smarujemy masłem i wylepiamy ciastem (palcami lub wałkujemy na równą grubość), nakłuwamy widelcem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut (190°C). Spód do tarty można przygotować dzień wcześniej. Surowe ciasto można zamrozić.

nadzienie:
- 1 mała cukinia pokrojona w paseczki obieraczką do warzyw
- kilka suszonych pomidorów
- pęczek zielonych szparagów (oczyszczone, bez twardych końcówek)
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- mozzarella  1 sztuka
- 2 jajka
- śmietana 30% (w ilości tyle ile jajek)
-  spora szczypta soli, pieprz

Pokrojoną w pióra cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy pomidory suszone i cukinię i smażymy do czasu aż cukinia zmięknie. Szparagi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 4-5 minut.

Podsmażoną cukinię wykładamy na upieczony spód tarty, układamy szparagi i zalewamy mieszanką jajek i śmietany. Na górze układamy plasterki mozzarelli i ponownie wkładamy do piekarnika. 180°C na 25 minut.
Tarta jest bardzo dobra po upieczeniu, na zimni i po odgrzaniu na następny dzień.

Smacznego :)
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj