niedziela, 19 czerwca 2016

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Zupa pomidorowa idealna. Podana z kluskami :)


Potrzebujemy:
- 2 kg pomidorów (mogą być różne gatunki)
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 główka czosnku
- 1 cebula
- do rozcieńczenia 1/2 lub 1 szklanka gorącej wody lub bulionu (w zależności od preferowanej gęstości zupy, można nie dodawać wcale) 

Cebulę obieramy i kroimy na połówki. Z główki czosnku ścinami górę, bez obierania. Pomidory myjemy i nacinamy na krzyż. Wszystko skrapiamy oliwą i umieszczamy w nagrzanym (200°C) piekarniku na 50-60 minut.
Po wyjęciu czosnek obieramy i całość miksujemy/blendujemy na gładki krem (proponuję na początek zmiksować połowę czosnku i posmakować.
Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

Podajemy z grzanką lub kluskami:

Kluski:
- 3 jaja
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 1/3  łyżeczki soli
całość miksujemy i dolewamy 2-3 łyżki wody, żeby masa miała konsystencję gęstej śmietamy.
Wlewamy na osolony wrzątek cienką strużką i gotujemy 3-4 minuty

Smacznego

1 komentarz:

drukuj