niedziela, 1 października 2017

Babka jogurtowa z owocami i czekoladą



Fajny, bardzo łatwy przepis, nie ma potrzeby zastanawiać się czy warto ją upiec ;)

Możemy użyć blaszki do ciasta, babki, keksówki, dowolnie.

Potrzebujemy:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklankę gęstego jogurtu
- 3/4 szklanki oleju
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka cytryny
- aromat waniliowy/ekstrakt waniliowy
- owoce - np. słoik drylowanych wiśni (mocno odsączone)
- na polewę 1 tabliczka czekolady i 2-3 łyżki mleka

Potrzebujemy rózgę do mieszania (nie brudzimy miksera), 1 większą miskę.
W misce mieszamy jogurt z olejem i jajkami na jednolitą masę, następnie dodajemy pozostałe składniki i łączymy na gładkie ciasto (dość gęste). Wylewamy do foremki (posypanej bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia), układamy owoce. Pieczemy 45-50 minut w 180°C (do suchego patyczka).
Na koniec polewa z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, z dodatkiem mleka lub śmietanki.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj